Micromasclismes encoberts

Els micromasclismes reben aquest nom perquè són difícilment identificables com a pràctiques masclistes, no perquè siguin lleus. La seva gravetat està relacionada amb la freqüència d’aparició (quant més apareixen, més problemes).
És fa necessari saber que posseeixen diverses formes en funció dels objectius que és pretenen aconseguir amb ells (siguin conscients o inconscients).

Els micromasclismes és classifiquen de la següent manera:

Els micromasclismes encoberts utilitzen l’afecte com a mitjà de manipulació. En aquest tipus de pràctiques, l’home agressor oculta la seva intencionalitat de control i dominació. No s’utilitza la força, com en els micromasclismes coercitius, sinó la inducció d’actituds.

En usar l’afecte, i no un tipus de coacció evident, passen especialment desapercebuts. Per aquest motiu són molt efectius. De fet, els micromasclismes encoberts solen portar a les dona víctima a realitzar el que l’agressor desitja, conduint-la en l’adreça que ell vol. Es disminueix el pensament de la víctima i la seva capacitat de prendre decisions i executar accions amb lliure autonomia. Arriba un punt en què la dona víctima sent la coacció, però com es tracta d’una manipulació molt subtil, dubta de la seva pròpia capacitat d’entendre el que passa.

Aquest tipus de manipulació emocional, genera en les víctimes sentiments d’impotència, confusió, culpa, dubtes de si mateixes que afavoreixen el descens de l’autoestima i l’autoconfiança. La qual cosa porta a una situació encara més complexa i violenta. Com més baixa és l’autoestima, més fàcil és caure en la trampa masclista.

Alguns exemples de micromasclismes encoberts són:

  • No voler parlar o fer-ho només de males formes. Control·lar els silencis i usar-los com eina de càstig. Retirar la paraula a la víctima, sense donar explicació.
  • Autojustificació dels errors comesos i autoindulgència excessiva: “estic tan gelós perquè t’estim molt”, “t’he xerrat malament, però és culpa teva, que sempre em provoques”, “No em treguis aquest tema si saps com em pos”.
  • Manipular per aconseguir el que es desitja o no respectar la voluntat de l’altra persona, inclòs si sap que la víctima no està d’acord o té inconvenients. Per exemple, insistir davant la negativa femenina de mantenir relacions sexuals.
  • Paternalisme, tractar a la dona com si fos més feble o més depenent. “Deixem a jo, que et faràs mal”.
  • Desautoritzar, ridiculitzar o llevar-li importància als valors del que és femení. “Les dones sou unes neuròtiques”, “Qué estàs amb la regla?”, “sou molt complicades”…
  • La falta d’intimitat. L’home agressor decideix quan passar temps amb la dona i en quina quantitat. A vegades, utilitza la distància per infligir dolor a la dona, com a eina de càstig (generalment quan ella ha exercit el seu dret a l’autonomia). “Si tu surts amb els teus amics, jo no estarè amb tu després”.
  • Desautorització.
  • Aïllament: “no m’agraden els teus amics. En realitat, no t’estimen”, “si van els teus amics a la festa, jo no hi aniré”…
  • Imposar límits: “o ells, o jo”.
  • Manipular la conversació per ocultar la vertadera intenció i limitar la capacitat de resposta de la víctima.

Aquest tipus de violència provoca un gran sofriment. Quan la dona es rebel·la contra aquestes violències és anomenada “loca“, “exagerada”, “histèrica”, “en realitat et poses així perquè ets una feminazi”.

la manipulació emocional és una forma de violència de gènere

 

“La violència no és solament matar a un altre. Hi ha violència quan usem una paraula denigrant, quan fem gestos per denigrar a una altra persona, quan obeïm perquè hi ha por. La violència és molt més subtil, molt més profunda.”

Jiddu Krishnamurti

 

Projecte finançat per la Direcció General Esports i Joventut del Govern Balear

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s