Mansplaining: explicar coses a les dones

El mansplaining és un acte majoritàriament masculí que es caracteritza per explicar coses a les dones de forma innecessària i amb condescendència, assumint que elles no coneixen tant el tema o tenen una opinió “de nivell inferior”.

El més frustrant del mansplaining és que es produeix fins i tot quan la dona és experta en el tema de conversa en qüestió. El mansplaining apareix com un esforç de la masculinitat per brollar i fer-se visible, imposar-se davant l’autodeterminació de les dones, impedint-la. Moltes vegades ocorre de forma automàtica, encara que sorgeix del sexisme interioritzat dels homes que donen per fet que les dones són menys hàbils intel·lectualment i menys capaces d’entendre alguna cosa (especialment si aquesta cosa té relació amb alguna temàtica estereotipada en la categoria masculina: cotxes, tecnologia, esports…).

Aquesta pràctica, encara que sembli inofensiva, té un efecte en les relacions de poder: fa que els punts de vista de les dones quedin invisibilitzats i anul·lats. Això és així perquè mentre alguns homes fan mansplaining, la major part de dones callen i assenteixen. Les dones mantenen aquesta actitud de tolerància a aquest tipus de masclisme per diverses raons:

1. No ho identifiquen com a masclisme, encara que poden sentir-se molt molestes per la situació.
2. Ser respectuosa i educada, escoltar activament, i fins i tot, parlar poc són alguns dels rols de gènere assignats a les dones en el marc d’una societat sexista; la qual cosa les predisposa a no rebel·lar-se en aquest tipus de situacions injustes.

Com tots els micromasclismes que van apareixent en aquesta web, aquest acte és la base d’una situació de violència de gènere, predisposen a la discriminació i a altres tipus d’agressions d’alta intensitat. En paraules de Rebecca Solnit:

“Quan un home actua en la creença que no tens dret a parlar i que no ets ningú per definir què és el que està passant; això pot significar tallar-te durant una conversa en el sopar o durant una conferència. També pot significar que et diguin que callis, o amenaçar-te si se t’ocorre obrir la boca, o donar-te una pallissa per parlar, o assassinar-te per silenciar-te per sempre. Ell pot ser el teu marit, el teu pare, el teu cap o el teu editor, el desconegut que et vas trobar en una reunió o al tren o el tipus que mai abans havies vist, però que està enfadat amb una altra persona i pensa que “dones” és una categoria suficientment petita com perquè puguis pagar per “ella”. Allà està ell per dir-te que no tens drets”.

 

Projecte finançat per la Direcció General Esports i Joventut del Govern Balear

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s