“Aquesta nit, les dones entren gratis”

Sovint, algunes persones diuen “les dones teniu privilegis, entrau gratis a les discoteques”. En realitat, malgrat això suposi un benefici econòmic per elles, es tracta d’un fet sexista. I el petit benefici econòmic deriva d’una gran desigualtat, generant una gran discriminació i violència.

En aquest cas, la dona és el producte que la discoteca vol vendre als homes heterosexuals. La dona és utilitzada com un reclam, com un producte, com un objecte, no com un subjecte de la festa.

Vivim en una societat que encara associa “el món de la nit” amb les relacions sexuals. Moltes persones, i especialment els homes (a causa de l’estereotip masculí de “triomfador sexual”), cerquen mantenir relacions sexuals o conèixer gent amb qui tenir relacions sexuals quan surten de festa. Aquesta publicitat intenta llençar el missatge de “aquí haurà moltes dones perquè elles entren gratuïtament”, i a més, “aquí haurà moltes dones que han consumit més alcohol perquè no han de pagar l’entrada”. En la societat actual, s’ associa la festa a les relacions sexuals i l’alcohol a ambdues. Beure alcohol augmenta la desinhibició, i fer-ho en quantitats elevades, augmenta la pèrdua de límits (inclosos els sexuals). Per tant, no només existeix una pressió social cap als homes per mantenir relacions sexuals quan surten, sinò que aquesta pressió co-existeix amb la creença errònea de què l’alcohol predisposa al sexe i de que per tant, mantenir relacions amb una dona que ha begut és més fàcil. Per això “aquesta nit les dones entren gratis” és una estratègia de màrqueting i de captació d’homes, i el principal reclam són les dones, o millor dit, el sexe amb elles.

En realitat, els/les promotors/es de la festa tenen com a objectiu final augmentar els beneficis econòmics. Però amb aquesta pràctica estan fomentant el masclisme i generant un clima sexista, juntament amb les imatges publicitàries denigrants i les cançons sexistes, entre d’altres factors, que pot derivar (i de fet, sol derivar) en més agressions sexuals (sent les discoteques l’espai d’oci on més agressions sexuals i sexistes es produeixen).

Pel que fa a Balears, diferents entitats denuncien aquests fets i han dissenyat protocols d’actuacions contra les violències sexistes en els espais d’oci. Algunes de les campanyes operatives per combatre aquests tipus d’agressions són No i punt, En Formes Part, i “No fotis la festa”.

 

“Esta noche, las chicas entran gratis”

A menudo se puede escuchar “las mujeres también tenéis privilegios, entráis gratis en las discotecas”. En realidad, a pesar de que esto pueda suponer un menor gasto económico para ellas, se trata de un hecho sexista. Y el pequeño beneficio económico deriva de una gran desigualdad, generando discriminación y violencia.

En este caso, la mujer es el producto que la discoteca quiere vender a los hombres heterosexuales, siendo utilizada como reclamo, como producto y objeto, no como sujeto de la fiesta.

Vivimos en una sociedad que todavía asocia “el mundo de la noche” con las relaciones sexuales. En dicho contexto, muchas personas, y especialmente los hombres (debido al estereotipo masculino de “triunfador sexual”), buscan mantener relaciones sexuales o conocer gente con quién mantenerlas. Esta publicidad intenta lanzar el mensaje de “aquí habrá muchas mujeres porque ellas entran gratuitamente”, y además, “aquí habrá muchas mujeres que han consumido más alcohol porque no tienen que pagar la entrada o habrán sido muy invitadas a copas”. En la sociedad actual, se asocia la fiesta a las relaciones sexuales y el alcohol, a ambas. Beber alcohol aumenta la desinhibición, y hacerlo en cantidades elevadas, aumenta la pérdida de límites (incluidos los sexuales). Por lo tanto, no sólo existe una presión social hacia los hombres para mantener relaciones sexuales, sino que esta presión co-existe con la creencia errónea de que el alcohol predispone al sexo y de que por lo tanto, mantener relaciones con una mujer que ha bebido es más fácil. Por eso “esta noche las mujeres entran gratis” es una estrategia de marketing y de captación de hombres, siendo el principal reclamo las mujeres, o mejor dicho, el sexo con ellas.

En realidad, el objetivo final de los/las empresarios/as de los locales de ocio es aumentar los beneficios económicos. Pero con esta práctica se está fomentando el machismo y generando un clima sexista, junto con las imágenes publicitarias denigrantes y las canciones sexistas, entre otros factores, que pueden derivar (y de hecho, suelen derivar) en más agresiones sexuales (siendo las discotecas el espacio de ocio donde más agresiones sexistas se producen).

En cuanto a Baleares, diferentes entidades denuncian estos hechos y han diseñado protocolos de actuaciones contra las violencias sexistas en los espacios de ocio. Algunas de las campañas operativas para combatir estos tipos de agresiones son No i punt, En formes part, y “No jodas la fiesta”.

 

Projecte finançat per la Direcció General Esports i Joventut del Govern Balear

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s