“El cafè per a ella, la cervesa per a ell”

“L’amanida per a ella i l’hamburguesa, per a ell”. T’ha passat alguna vegada?

Habitualment en els bars i cafeteries, quan acudeixen un home i una dona, el cambrer o la cambrera dóna la beguda més alcohòlica i el menjar més copiós a l’home, assumint que ha estat ell qui ho ha demanat, encara que hagi estat a l’inrevés.
Això és així perquè en situacions que requereixen rapidesa, si hi ha fallades de memòria, el cambrer o la cambrera tendeix a pensar de forma estereotipada. Recordeu els estereotips del primer article?

socialización diferencial
S’associen al gènere masculí els comportaments més arriscats i atrevits, com beure alcohol. Elles són les que reben el cafè, ja que el seu comportament estereotipat és més normatiu i no té la mateixa tendència a sortir-se de la norma. S’associen a les dones un altre tipus de comportaments més relacionats amb la cura personal, amb les dietes, la cura de la imatge, etc. Per això elles solen rebre l’amanida, encara que a la comanda hagin demanat realment l’hamburguesa. De fet, les dones no sempre es comporten com l’estereotip i els homes, tampoc.

Aquest fet masclista, encara que pugui semblar anecdòtic i sense importància, és un exemple més de micromasclisme que succeeix en l’actualitat en la nostra societat. Una mostra més de que es fa necessari un canvi d’actitud global. Hem d’eliminar del nostre repertori de conductes el tracte desigual i sexista, que en ocasions pot portar a casos greus de violència i discriminació, trobant en aquests micromasclismes habituals la seva base.

En alguns bars i restaurants, davant el dubte, pregunten “per a qui era l’amanida? Qui havia demanat la cervesa?’” i així no es comet cap error, ni es dóna un tracte desigual. Cada persona és un món i té preferències diverses. Tractar a les persones sobre la base de l’estereotip de gènere limita les relacions i encasella.

 

Projecte finançat per la Direcció General Esports i Joventut del Govern Balear

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s