Humor sexista

L’ humor és un aspecte bàsic de la nostra vida social. Un dels temes més sonats és la guerra dels sexes: acudits i monòlegs sobre els estereotips de gènere. Ridiculitzen aspectes dels homes i de les dones, assumint que tots els homes són com l’estereotip i totes les dones també. Exalten les diferències de gènere i provoquen que la població s’identifiqui amb les característiques retratades, reforçant i perpetuant el sexisme.

Alguns acudits són més subtils que altres. Els hi ha que inciten directament a la violència i la seva propagació genera impunitat a l’agressor. A més, a vegades es mesclen sexisme i racisme (i altres factors), reforçant la discriminació múltiple que pateixen moltes dones arreu del món.

Amb l’augment de l’ús de les noves tecnologies i les xarxes socials, alguns acudits es propaguen ràpidament, intensificant els discursos d’odi, com per exemple, l’odi al col·lectiu feminista. Això suposa un increment de la desigualtat de gènere, la mitificació de creences falses i l’augment de la ignorància i el desconeixement sobre l’adquisició dels drets de les dones.

Riure’s amb això genera impunitat al que exerceix la violència i provoca una major discriminació. És tasca de tots i totes generar y demanar un tipus d’humor no sexista, sa e igualitari. Una societat que es riu amb el masclisme no és una societat tolerant e igualitària.

68d2a69c3224857379f073da57222714

Exemple d’acudit no sexista i que manifesta una reacció contrària al masclisme

Humor sexista

El humor es un aspecto básico de la vida social. Uno de los temas a los que más se recurre es la guerra de los sexos: chistes y monólogos sobre los estereotipos de género. Ridiculizan aspectos de los hombres y de las mujeres, asumiendo que todos los hombres se comportan de acuerdo al estereotipo y de igual modo respecto a las mujeres. Exaltan las diferencias de género, provocando que la población se identifique con las características retratadas, reforzando y perpetuando el sexismo.

Algunos chistes son más sutiles que otros. Los hay que incitan directamente a la violencia o que suponen violencia directa al tratarse de insultos, acusaciones, humillaciones, etc. Su propagación, además, genera impunidad a la persona que agrede. Además, en ocasiones se combinan el sexismo, el racismo y otros ismos y fobias reforzando la discriminación múltiple que padecen muchas mujeres en todo el mundo.

Con el aumento del uso de las nuevas tecnologías de la información y la comunicación, como las redes sociales, algunos chistes se propagan rápidamente, intensificando los discursos de odio, como por ejemplo, el odio al colectivo feminista. Lo que supone un incremento de la desigualdad de género, la mitificación de creencias falsas y el aumento de la ignorancia y el desconocimiento sobre los derechos de las mujeres.

Reírse de todo ello genera impunidad y ejerce violencia, provocando una mayor discriminación. Es tarea de todos y todas crear y pedir un humor no sexista, sano e igualitario. Una sociedad que se ríe con el machismo no es una sociedad tolerante e igualitaria.

68d2a69c3224857379f073da57222714

Ejemplo de chiste no sexista y que reacciona contra un micromachismo

 

Projecte finançat per la Direcció General Esports i Joventut del Govern Balear

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s