Señora-señorita

Una norma social present en la societat espanyola és dirigir-se cap a les dones per “Señora” o “Señorita” en funció del seu estat civil o la seva edat. En el cas dels homes, el terme utilitzat és sempre “senyor” o “señor”, ja que “senyoret” o “señorito” està carregat de connotacions negatives.

Quan demanes a una dona si és “Señora o señorita?“, en realitat li estàs demanant si és “soltera o casada”. Es tracta d’una intromissió en la vida de la dona i un judici que marcarà la teva forma de dirigir-te cap a ella. El fet d’aquesta intromissió i que sigui diferent el tracte establert és una forma de discriminació de gènere i de micromasclisme (per la seva subtilitat). És un micromasclisme disfressat de cortesia i amabilitat.

Aquesta diferència es caracteritza per parlar amb major respecte i distància amb la “señora” i amb més “confiança” cap la “señorita”, a vegades trencant els límits. Fins i tot es parla amb major paternalisme a la “señorita”, fruit d’èpoques anteriors en què la dona passava de ser “filla de” a “esposa de”, en lloc de persona independent.

 

“La llibertat s’aconseguirà quan les dones s’emancipin de totes les formes d’opressió”

NELSON MANDELA

____

Una norma social común en la sociedad española es dirigirse hacia las mujeres por “Señora” o “Señorita” en función de su estado civil o su edad. En el caso de los hombres, el término utilizado es siempre “señor”, puesto que “señorito” está cargado de connotaciones negativas.

El hecho de que sea diferente el trato establecido es una forma de discriminación de género y de micromachismo (por su sutilidad, disfrazado de cortesía y amabilidad). Cuando preguntas a una mujer “¿Señora o señorita?” en realidad estás preguntándole “¿soltera o casada?”. Se trata, al final, de una intromisión en la vida de la mujer y un juicio que marcará tu forma de dirigirte hacia ella. Ya que se establece una diferencia de trato entre la “señora” y la “señorita”, hablando con mayor respeto y distancia a la “señora” y rompiendo las barreras de la confianza con “la señorita”. A veces, incluso, se habla con mayor paternalismo a la “señorita”, huella de épocas anteriores en que la mujer pasaba de ser “hija de” a “esposa de”, en lugar de persona independiente.

 

“La libertad no se puede lograr a menos que las mujeres se hayan emancipado de todas las formas de opresión”

NELSON MANDELA

 

Projecte finançat per la Direcció General Esports i Joventut del Govern Balear

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s