Llenguatge part II: Masculí genèric

Tal com es remarcava en l’article “Llenguatge part I: Elles també són cracks”, el llenguatge està impregnat de micromasclismes. Un dels quals ha causat més polèmica és l’ús del masculí genèric.

Es considera que aquesta norma gramatical forma part del llenguatge sexista perquè suposa la primacia del gènere masculí i invisibilitza el gènere femení. El llenguatge dóna forma al pensament de les persones, així que l’ús generalitzat del llenguatge sexista modela el pensament identificant “el masculí” com “el total”, lo que s’anomena “androcentrisme” i que té greus conseqüències per a les dones.

Si vols fer un ús del llenguatge inclusiu (el llenguatge que inclou al gènere femení), pots utilitzar la riquesa lèxica dels nostres idiomes per a això. Per exemple: en lloc de dir, “els meus amics”, pots dir: “les meves amistats”; “els ciutadans” = “la ciutadania”; “els alumnes i les alumnes”= “l’alumnat”; “els metges i les metgesses”= “l’equip mèdic”, etc.

I a l’hora d’escriure, tant pots usar el format anterior, com “els/les” o -es. Per exemple: “amics/gues”, “ciutadans/es”, “els/les alumnes”, etc.

Tots al pati!

Lenguaje parte II: Masculino genérico

Tal y como se remarcaba en el artículo “Lenguaje parte I: Ellas también son cracks”, el lenguaje está impregnado de micromachismos. Uno de los que ha causado más polémica es el uso del masculino genérico.

Se considera que dicha norma gramatical forma parte del lenguaje sexista porque supone la primacía del género masculino e invisibiliza al género femenino. El lenguaje da forma al pensamiento de las personas, así que el uso generalizado del lenguaje sexista moldea el pensamiento identificando “lo masculino” como “lo total”.

Si quieres hacer uso del lenguaje inclusivo (el lenguaje que incluye al género femenino), puedes utilizar la riqueza léxica de nuestros idiomas para ello. Por ejemplo: en lugar de decir, “mis amigos”, puedes decir: “mis amistades”; “los ciudadanos y las ciudadanas” = “la ciudadanía”; “los alumnos y las alumnas” = “el alumnado”; “los médicos y las médicas” = “el equipo médico”; “los informáticos y las informáticas” = “el grupo de informática”, etc.

Y a la hora de escribir tanto puedes usar el formato anterior, como “–os/as” y “los/las”. Por ejemplo: “amigos/as”, “ciudadanos/as”, “los/las alumnos/as”, etc.

llenguatgesexista

 

Projecte finançat per la Direcció General Esports i Joventut del Govern Balear

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s