“I els homes maltractats?”, “Les dones també maltracten”

La violència de gènere es defineix com aquella violència física o psicològica que es produeix cap a les dones pel fet de ser dones, en el marc d’una societat masclista o patriarcal. Viure en una societat masclista augmenta les probabilitats de ser agredida, discriminada o maltractada si ets dona, o si ets un home amb comportament “femení” o “poc masculí”. És per aquesta raó que les estadístiques ens parlen de molts més casos de violència en la parella d’homes cap a dones que de dones cap a homes.

És evident que alguns homes poden sofrir maltractaments per les seves parelles dones. La diferència és que aquestes no pertanyen a una societat que legitima o que promou els seus actes. De fet, la societat pot arribar a riure’s dels homes maltractats: “no ets prou fort”, “és que ets un calzonazos“, “això et passa per no ser un home com toca”, etc. Aquesta és una altra de les formes que pren el micromasclisme, burlar-se dels homes que semblen ser “més febles” que algunes dones o que semblen ser dominats per aquestes.

Encara que aquesta situació també és terrible, la veritat és que hi ha molts més casos de dones maltractades. Es fa necessari invertir recursos i energia per eliminar la violència de gènere. No obstant això, algunes persones es resisteixen a acceptar que aquesta inversió de recursos sigui important. Quan es realitzen actes per a l’eliminació de la violència de gènere o es creen noves lleis, encara es pot escoltar com hi ha qui diu: “les dones estan sobreprotegides. Un home es enpresonat per res si ho diu una dona”. No només es tracta d’una afirmació falsa, sinó que també és un atac a les víctimes i una resistència a la consecució de drets i llibertats per a les dones.

Que alguns homes siguin maltractats o que algunes dones maltractin no justifica la violència que moltes dones pateixen i no és un argument vàlid per posar barreres a les lleis per a la igualtat, als tallers de sensibilització o a les diverses activitats programades per prevenir aquestes formes de violència.

 

“De los hombres maltratados no se habla”, “Las mujeres también maltratan”

La violencia de género se define como aquella violencia física o psicológica que se produce hacia las mujeres por el hecho de ser mujeres, en el marco de una sociedad machista o patriarcal. Vivir en una sociedad machista aumenta las probabilidades de ser agredida, discriminada o maltratada si eres mujer, o si eres un hombre con comportamiento “femenino” o “poco masculino”. Es por esa razón que las estadísticas nos hablan de muchos más casos de violencia en la pareja de hombres hacia mujeres que de mujeres hacia hombres.

Es evidente que algunos hombres pueden sufrir malos tratos por sus parejas mujeres. La diferencia es que éstas no pertenecen a una sociedad que legitima sus actos. De hecho, la sociedad puede llegar a reírse de los hombres maltratados: “no eres lo suficientemente fuerte”, “es que eres un calzonazos”, “esto te pasa por no ser un hombre como toca”, etc. E aquí otra de las formas que toma el micromachismo, burlarse de los hombres que parecen ser “más débiles” que algunas mujeres o que parecen ser dominados por éstas.

Aunque dicha situación también es terrible, lo cierto es que hay muchos más casos de mujeres maltratadas. Y se hace necesario invertir recursos y energía para acabar con la lacra de la violencia de género.

Sin embargo, algunas personas se resisten a aceptar que esta inversión de recursos sea importante. Cuando se realizan actos para la eliminación de la violencia de género o se crean nuevas leyes, todavía se puede escuchar como hay quien dice: “las mujeres están sobreprotegidas. Por nada, un hombre se va a la cárcel”. No sólo se trata de una afirmación falsa, sino que también es un ataque a las mujeres y una resistencia a la consecución de derechos y libertades para las mujeres.

Que algunos hombres sean maltratados o que algunas mujeres maltraten no justifica la violencia que muchas mujeres padecen y no es un argumento válido para poner barreras a las leyes para la igualdad, a los talleres de sensibilización o a las diversas actividades programadas para prevenir dichas formas de violencia.

 

Projecte finançat per la Direcció General Esports i Joventut del Govern Balear

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s