No deixar que una dona carregui pes

Ajudar a una altra persona a carregar pes, repartint la càrrega, és una mostra de generositat. Parlem de micromasclisme quan aquest gest només es realitza davant una dona, encara que ella sigui jove, alliberant-la per complet de la càrrega. No es considera masclista en aquells casos en què la dona està embarassada, té malaltia física, es troba amb algun tipus de límit/barrera o sol·licita aquesta ajuda perquè considera que ho necessita.

També és una forma de masclisme riure’s d’un home que no pot suportar una càrrega pesada.

No permetre que una dona carregui pes s’entén socialment com una “mostra de cavallerositat”, produint-se de vegades de forma automàtica. Aquesta cavallerositat es basa en la idea preconcebuda que la dona és més feble i l’home, més fort. Aquesta també és la idea que sosté les burles cap als homes “menys forts”. Encara que hi hagi diferències físiques naturals, l’entrenament marca la diferència, per la qual cosa no sempre es repeteix “la norma biològica”.

Amb aquest gest “de cavallerositat” es limita l’autonomia de les dones que poden realitzar aquesta activitat sense ajuda, i es promou la idea errònia de que les dones són éssers fràgils que necessiten sempre l’ajuda dels homes. Quan un home que és ajudat per una dona rep burles, es limita la seva llibertat de ser com és, diferent de l’estereotip masculí. De fet, per l’estereotip, pot no demanar ajuda si ho necessita. En definitiva, perpetuar aquest micromasclisme reforça la idea de la falsa superioritat varonil. 

 

No dejar que una mujer cargue peso

Ayudar a otra persona a cargar peso, repartiendo la carga, es una muestra de generosidad. Hablamos de micromachismo cuando ese gesto sólo se realiza ante una mujer, aunque ella sea joven, liberándola por completo de la carga. No se considera machista en aquellos casos en que la mujer está embarazada, posee alguna dolencia física, se encuentra con algún tipo de límite/barrera o solicita dicha ayuda porque considera que lo necesita.

También es una forma de machismo reírse de un hombre que no puede soportar una carga pesada.

No permitir que una mujer cargue peso se entiende socialmente como una “muestra de caballerosidad”, produciéndose a veces de forma automática. Esa caballerosidad se basa en la idea preconcebida de que la mujer es más débil y el hombre, más fuerte. De igual modo, esta es la idea que sostiene las burlas hacia los hombres “menos fuertes”. Aunque haya diferencias físicas naturales, el entrenamiento marca la diferencia, por lo que no siempre se repite “la norma biológica”.

Con este gesto “de caballerosidad” se limita la autonomía de las mujeres que pueden realizar dicha actividad sin ayuda, y se promueve la idea errónea de que las mujeres son seres frágiles que necesitan siempre la ayuda de los varones. Cuando un varón que es ayudado por una mujer recibe burlas, se limita su libertad de ser como es, se le denigra. De hecho, es por culpa del estereotipo que puede no solicitar ayuda cuando realmente la necesita. No corresponderse con el estereotipo masculino genera frustraciones en algunos hombres. Perpetuar este micromachismo refuerza la idea de la falsa superioridad varonil. 

 

Projecte finançat per la Direcció General Esports i Joventut del Govern Balear

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s