Sexisme en els videojocs

Encara trobem sexisme en els videojocs en moltes formes diferenciades. La majoria dels videojocs representen estereotips sexistes.

En primer lloc, la representació femenina és menor que la masculina. A més, les dones són representades amb papers generalment menys valorats, amb actituds més passives (esperant ser salvades), sent víctimes o amb rols (personatges) secundaris en l’acció. Tampoc hi ha personatges enemics que siguin dones (idea de que les dones “no són rival”).

No hi ha varietat de cossos femenins, la majoria són esveltes, musculades o amb les característiques secundàries femenines exaltades (pit, glutis, malucs, cintura…). No trobem ni varietat corporal, ni ètnica.

D’altra banda, la seva vestimenta no respon a les necessitats del moment, de la història o de l’acció que es realitza en el videojoc, portant peces de llenceria. No obstant això, els personatges masculins van degudament equipats, amb armadura o equipaments coherents.

A més de l’anterior, dins del joc existeixen discriminacions cap a les dones gamers. Moltes d’elles reporten ser assetjades, insultades i boicotejades. La seva autonomia es veu limitada: algunes gamers no activen el micròfon, no escriuen el seu nom real o no indiquen el seu sexe.

A més hi ha tot un moviment de crítiques cap a les dones gamer, consideránt-les “poser”, o excloent-les. En ocasions són tractades amb paternalisme o es desconfia de la seva capacitat de joc: si juguen bé, es dubta del seu sexe. Desprestigi, persecució, humiliació, intents de ‘phishing’ (suplantació d’ identitat), extorsió, boicot de les seves retransmisions online… són algunes de les discriminacions de gènere que pateixen.

 

Sexismo en los videojuegos

Todavía encontramos sexismo en los videojuegos en muchas formas diferenciadas. La mayoría de los videojuegos representan estereotipos sexistas.

En primer lugar, la representación femenina es menor que la masculina. Además, las mujeres son representadas con papeles generalmente menos valorados, con actitudes más pasivas (esperando ser salvadas), siendo víctimas o con roles (personajes) secundarios en la acción. Además, tampoco suele haber “personajes enemigos” que sean mujeres (idea: las mujeres “no son rival”).

No hay variedad de cuerpos femeninos, la mayoría son esbeltas, musculadas o con las características secundarias femeninas exaltadas (pecho, glúteos, caderas, cintura…). En la mayoría de videojuegos, no se puede apreciar ni variedad corporal, ni étnica, entre otras.

Por otro lado, su vestimenta no responde a las necesidades del momento o de la acción que se realiza en el videojuego, vistiendo con prendas de lencería. Sin embargo, los personajes masculinos van debidamente equipados, con armadura o equipamiento coherente.

Además de lo anterior, dentro del juego existen discriminaciones hacia las mujeres gamers. Muchas de ellas reportan ser acosadas, insultadas y boicoteadas. Su autonomía se ve limitada: algunas gamers no activan el micrófono, no escriben su nombre real o no indican su sexo.

Además hay todo un movimiento de críticas hacia las mujeres gamer, considerándolas “poser”, o excluyéndolas. En ocasiones son tratadas con paternalismo o se desconfía de su capacidad de juego: si juegan bien, se duda de su sexo. Desprestigio, humillación, persecución, intentos de ‘phishing’ (suplantación de identidad), extorsión, boicot de sus retransmisiones online … son algunas de las discriminaciones de género que padecen.

 

Projecte finançat per la Direcció General Esports i Joventut del Govern Balear

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s